luni, 15 iunie 2009

Castiga cartea Mafia S.A. 100 de ani de Cosa Nostra

Cât din veniturile fiecărui cetăţean american intra în 1976 în conturile Mafiei?
Mafia S.A. 100 de ani de Cosa Nostra
Autor: Eric Frattini
Colecţia: Studii de securitate
Categoria: Istorie, Securitate, Politic


În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, odată cu marile valuri de imigranţi italieni, în Statele Unite a pătruns şi una dintre cele mai mari şi influente organizaţii criminale, Mafia italiană. Şi pentru Cosa Nostra America a reprezentat tărâmul tuturor posibilităţilor; tentaculele ei au pătruns rapid în toate domeniile vieţii americane: au cucerit jocurile de noroc, sindicatele, cluburile de noapte, porturile, cazinourile, importurile şi exporturile diferitelor bunuri, colectarea gunoiului, distribuţia de tutun, producerea şi distribuirea alcoolului, lumea cinematografiei, mass-media şi chiar lumea politică.

Naşii Mafiei au devenit rapid capi ai unor afaceri ilegale profitabile precum traficul de droguri, prostituţia, furtul de maşini, spălarea banilor, şantajul, extorsiunea, şi nu se dădeau în lături de la asasinarea celor care îi împiedicau să-şi câştige zecile de milioane de dolari. În 1976, fiecare cetăţean american plătea Cosei Nostra doi cenţi în oricare operaţiune zilnică pe care o realiza. De la a schimba o simplă fereastră, afacere aflată sub controlul familiei Gambino, a cumpăra o pâine, familia Lucchese controlând distribuţia cuptoarelor şi familia Bonanno pe cea a făinii, a merge la cinema şi a plăti un bilet, familia din Los Angeles controlând sindicatele cinematografice, precum şi cea mai mare parte a sălilor de cinema, a bea un pahar în orice bar din Statele Unite, familiile din Chicago, Denver şi Cleveland controlând cea mai mare parte a distribuţiei băuturilor alcoolice, [...] la a mânca un simplu filé, familia Gambino şi familia Colombo dominând distribuţia de carne în marile spaţii comerciale.

Mafia, S.A. 100 de ani de Cosa Nostra nu reprezintă numai o lectură fascinantă despre lupta pentru putere economică, asasinate, milioane de dolari şi personaje celebre precum Frank Sinatra, Al Capone, Marylin Monroe, Vito Genovese, John Fitzgerald Kennedy, Jimmy Hoffa sau Robert Kennedy, ci, mai ales, întreaga istorie bine documentată a unui fenomen marcant al lumii americane. Oricare ar fi denumirea ei, Mafia, Cosa Nostra, Sindicatul, Crima Organizată, Frăţia, Uniunea, Biroul (Mafia din Noua Anglie), Echipa (Mafia din Chicago), Braţul (Mafia din Buffalo) sau Combinaţia (Mafia din Cleveland), această organizaţie criminală este reală. La fel sunt şi personajele şi evenimentele pe care Mafia, S.A. 100 de ani de Cosa Nostra le relatează.

Pentru a participa la concurs, răspundeţi corect la următoarea întrebare:

Cât din veniturile fiecărui cetăţean american intra în 1976 în conturile Mafiei?

Pentru a raspunde la intrebare clic aici